omrades

 

>

 

Tillbaka


Hem
Om oss
Våra Katter
Kattungar/Planer
Utställningar
Fakta
Kontakt
Länkar

 

omrasen

 

Historia

Antagligen tog ryska immigranter, såsom jägare, nomader, fiskare på 1700-talet med sig sina katter när de flyttade till Sibirien. I det hårda klimatet och med inblandning av det lokala beståndet katter utvecklades med tiden en frisk och härdig Sibirisk ras med tjock vattenavstötande päls.

Rasen registrerades 1987 i S:t Petersburg. Som raskatt utanför Ryssland godkändes rasen 1997 av Fédération Internationale Féline dÉuropé (FIFe) och 1998 fick rasen certifkaträttigheter.

Till Sverige importerades år 2000 de 10 första fertila katterna, 2 hanar och 8 honor.

År 2011 fanns 636st Sibirisk katt registrerade i SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund).

Egenskaper

Den Sibiriska katten är tillgiven, intelligent, kärleksfull och har stor personlighet. Har lätt för att lära, är social, lekfull, kelig och tycker om människors sällskap. De är katter som älskar att klättra, hoppa och leka, så de behöver aktivering och omvårdnad för att må bra och trivas.

Den Sibiriska katten påstås sakna ett protein, FEL-D, som är ett av de ämnen som är mest allergiframkallande hos katter. Finns ännu inga vetenskapliga bevis för detta. Men många kattägare och uppfödare kan berätta att många allergiker verkar tolerera den Sibiriska katten bättre än andra raser.

Utseende

Den Sibiriska katten är medium till stor, muskulös, kraftig, benen är medium höga och formar en rektangel med kroppen. Tassarna är stora och runda. Sibirisk katt anses fullvuxen vid 5 års ålder, honor kan väga upp till 5kg och hanar nära det dubbla.

Huvudet är massivt och lite längre än brett. Pannan är bred och lätt rundad, höga kindben, bred nos, profilen har en svag inbuktning, men inget stop och hakan är svagt vikande.

Öronen är medium, öppna i basen med runda öronspetsar, svagt lutade framåt med bra bredd emellan.Ögonen är stora, lätt ovala och snedställda i placering. Svansen är medium lång med rundad svanstipp och pälsen som är mycket tät får inte ligga tätt till kroppen. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring.

© SE*Wira´s Sibiriska katter 2014